utorak, 31. ožujka 2009.

BOLOVI U TRBUHU KOD DJECE




Bol u trbuhu je općeniti naziv za sve bolne osjete i neugodne simptome koje osobe osjećaju u području trbuha. Ovo je jedan od najčešćih simptoma koji pogađaju ljude i zbog kojih se javljaju liječniku. Brojni uzroci mogu izazvati bol u trbuhu te je ispravno tumačenje ovog simptoma veliki izazov svakom liječniku. Ponekad se ni u najpovoljnijim okolnostima, uza sva pomoćna dijagnostička sredstva i uz najveću kliničku vještinu ne može otkriti uzrok boli u trbuhu. Dodatan je problem nemogućnost definicije boli i njene težine jer svaka osoba drugačije reagira i doživljava bol. Djeca teško mogu pokazati gdje ih boli. Pretili i stariji pacijenti bolje podnose bolove u trbuhu, ali teže određuju smještaj boli. Histerični pacijenti često preuveličavaju simptome ili navode nepostojeće tegobe.Trbušna bol može biti i rezultat konverzivne neuroze, poremećaja u kojem se psihičke tegobe prikazuju kroz tjelesne simptome.

Oko 90 posto bolova u trbuhu je organskog porijekla. Najčešći uzroci su želučano-crijevne bolesti koje se prenose dodirom. Grčevi kod dojenčadi mogu trajati do njihove druge godine života.Već ćemo puno postići sa redovnim prehrambenim navikama i ritualima. Nutricionisti smatraju da se želudac između obroka mora odmoriti, što znači da ga ne treba pretrpavati sa međuobrocima. Potrebno je vrijeme da se hrana probavi. Većina djece ne podnosi kombinaciju slanog i slatkog.
Daljnji razlozi za bolove u trbuhu organskog porijekla mogu biti upala slijepog crijeva i zapletaj crijeva. Zapletaj crijeva je relativno rijedak, ali je kod male djece u dobi između 3 mjeseca i 3 godine, ipak moguć. U tom slučaju je liječnička pomoć neopodno potrebna! Sve te uzroke, kao što su prehlada ili bolovi u uhu koji se prikazuju u vidu bolova u trbuhu, može objasniti samo liječnik.

Osim organskih, tu su i psihički uzroci kao npr. stres i strahovi. Liječnici kažu da bolove uvijek treba uzeti ozbiljno. Žale li se djeca na bolove, tada ih stvarno i imaju. Pazite: pokažite djetetu da ozbiljno shvaćate njegove pritužbe, ali ako nema drugih, vanjskih znakova bolesti (temperatura ili slično), nemojte tome davati prevelik značaj stalnim ispitivanjem djeteta. Jedna korisna strategija jest odvraćanje pažnje: odvedite dijete u park, ispričajte mu priču, poigrajte se. Često takav mali trik riješi stvar.

Što uzrokuje bolove u trbuhu? Najuobičajeniji uzroci abdominalnih bolova kod djece imaju manje izgleda potrajati ili kao posljedicu imati ozbiljne štete. Djetetu se mogu razviti bolovi nakon što se prejelo, jelo prebrzo ili je naduto zbog plinova. Bolovi će proći nakon probavljanja hrane i malo odmora.

Opstipacija je također česti uzrok bolova. Opstipacija se ne odnosi na to koliko vaše dijete često ima stolicu, nego na njezin sadržaj. Dakle, čak i ako vaše dijete ima stolicu dvaput dnevno ali je ona tvrda i izgleda poput suhih kuglica, dijete ima zastoj stolice. S druge strane, ako kaka svaki drugi dan, ali ima mekanu, izduženu stolicu, dijete nema zastoj. Imajte na umu, ukoliko se dijete odviklo od pelena, da možda čak ni ne znate koliko često dijete ima stolicu (pa možda čak ni kako izgleda). Međutim, to su vrlo važne informacije , pogotovo ako se dijete žali na bolove u trbuhu. Nemojte računati na na to da će vas dijete obavještavati o tome – vi ga često ispitujte i zapisujte. To je jako bitan podatak za podijeliti s pedijatrom. Infekcije uzrokovane virusima ili bakterijama također mogu uzrokovati bolove. Tzv. trbušna gripa (gastroenteritis – upala sluznice želuca i crijeva) ili trovanje hranom mogu uzrokovati povraćanje ili proljeve. Možda ćete se iznenaditi, ali i infekcije uha ili čak infekcija grla također mogu biti uzrocima bolova u trubuhu. Virusne infekcije poboljšat će se za nekoliko dana. Bakterijske, s druge strane, možda će trebati tretman antibioticima. Promjene u prehrani, poput velikih količina sokova, mlijeka ili voća, također mogu rezultirati bolovima i proljevima. To bi se trebalo smiriti samo od sebe za nekoliko dana. Alergije na hranu također mogu uzrokovati probleme. Ako su bolovi učestali, pripazite na to što dijete jede neposredno prije bolova ili proljeva. Kod starije djece, mliječni porizvodi poput sladoleda, kakaa ili sira mogu uzrokovati bolove ili nadutost. Neki lijekovi također mogu donijeti probleme s trbuhom. Ozljede abdomenalnog predjela isto tako mogu izazvati bolove. Pitajte dijete je li se možda ozlijedilo – često djeca ne kažu roditeljima kada padnu, ali traže pomoć kada im ozljeda počne smetati. Podizanje teških stvari ili vježbanje mogu napeti mišiće i uzrokovati bolove. Trovanje je ozbiljan uzrok bolova i može se teško detektirati, ako je primjerice dijete lizalo sapun a vi to niste primjetili ili je vaše maleno pojelo malo ukusnog kaladonta. Prevencija toga vrlo je bitna, zato je vrlo bitno ladice ili mjesta za čuvanje lijekova ili sredstava za čišćenje staviti na mjesto nedostupno djetetu.

Nema komentara: