subota, 2. kolovoza 2008.


DOJENAČKE KOLIKE

Pod terminom dojenačkih kolika podrazumjeva se kompleks učestalog, iznenadnog javljanja bolova I jakog, neutješnog plača u inaće zdravog dojenčeta, u kasnim poslijepodnevnim I večernijm satima I to svakodnevno.Javljaju se između 3 tjedna I 3 mjeseca života.

Simptomi su vrlo karakteristični I to iznenadni I jak plač uz grčenje,privlačenje nožica prema trbuhu, crvenila lica s mogućom bljedoćom oko usana, hladnim nožicama I zgrčenim šakicama.Trbuščić je obično nadut I osjetljiv.Takav napad može potrajati satima, uz kratke prekide plača. Prestaje potpunim iscrpljenjem dojenčeta koje odjednom zaspe, oznojeno ili kod neke dojenčadi nakon stolice ili vjetrova.

Uzrok dojenačkih kolika nije poznat ni dan danas, ali na osnovi provedenih istraživanja smatra se uzrokom funkcionalna nezrelost probavnog sustava. Opaženo je da se češće javljaju u senzibilne dojenčadi koja I kasnije u djetinjstvu mogu imati često bolove u trbuhu, blavobolje I osjetljivija su na bolove razne vrste. Češće su prisutne kod muške dojenčadi. Način prehrane ne utječe na pojavu kolika, jednako su prisutne I kod dojenčadi na majčinom mlijeku kao I na adaptiranom mlijeku.

Bolovi se javljaju pri rastezanju crijeva uslijed veće količine zraka prilikom sisanja (kod dojenčadi koja pohlepno sišu) ili većom količinom šećera (dio šećera u novorođenačkoj dobi ostaje neprobavljeno), preosjetljivosti na protein kravljeg mlijeka I prekomjernim obrocima. Psihičko stanje kao stres, ljutnja, umor mogu biti uzrok kolikama. Umor majke I njezin strah I napetost dovode do pogoršanja simptoma.

Obično se bez razloga prekida s dojenjem ili se stalno mijenja vrsta adaptiranog mlijeka što ne dovodi do željenog poboljšanja.

Za dojenačke kolike nema lijeka koji bi riješio problem,ali postoje mjere, pa I farmakološki pripravci koji kod neke dojenčadi djeluju umirujuće. Važno je osigurati optimalne uvjete njege, hranjenja I spavanja dojenčeta, kao I dovoljno odmora za majku. Prilagoditi tehniku hranjenja tako da dojenče proguta što manje zraka. Početi dojiti prije nego počne plakati. Podignuti dojenče nakon hranjenja oko 10 minuta da podrigne I izbaci zrak iz želuca (često I male količine mlijeka). Zamatanje dojenčeta pruža mu osjećaj sigurnost I toplinu (ruke I ramena). Masaža trbuha u smjeru kazaljke sata, lagani stalni pritisak na trbuh, položaj preko koljena ili prko ruke mogu biti od velike pomoći kod dojenačkih kolika. Smirena I odmorna majka kao I opuštajuća atmosfera uveliko mogu pridonijeti smanjenju simptoma kod kolika.

Bez obzira što se zna da dojenačke kolike nemaju opasnost za daljnji razvoj dojenčeta, potrebno je dojenče odvesti liječniku I otkloniti mogućnost postojanja neke bolesti.

Nema komentara: